Het is waar, er zijn Border Collies die niet stil kunnen zitten en niets liever doen dan de hele dag willen en eigenlijk moeten werken. Er zijn ook ‘luie’ borders die het heerlijk vinden lekker te luieren en graag op pad gaan met hun baas om leuke sporten en activiteiten te ondernemen. Steeds meer zie je borders die prettig in omgang en rustig in huis zijn, maar die zich vollop inzetten als het om werken/sporten gaat. Een groot deel hiervan is opvoeding, maar de genetische achtergrond speelt zeker mee. Over het algemeen gesproken is de Border Collie een energieke bewegelijke hond.

Je hebt na alle goede en slechte verhalen over het border collie ras besloten toch graag een Border Collie pupje te willen nemen. En nu?

 

Vraag je allereerst af waarom je een pup gaat nemen en wat je met het hondje wilt gaan doen in de toekomst. Het is goed om van te voren te bepalen wat je verwachtingen zijn, zowel van het uiterlijk, de gedragingen en wat je met een hondje wilt gaan bereiken. Wat een hond is en het karakter dat deze heeft is niet te veranderen, en dus kan je van een pup met levendige ouderdieren niet verwachten dat deze spontaan rustig zal worden. Dit karakter in een pupje en je verwachtingen hiervan, kun je vaak zoeken bij het karakter van de ouders en die van hun (eventuele) kinderen en familie.

De fokker

Belangrijk in de zoektocht is de fokker. Wat verwacht je van een fokker, en wat verwacht een fokker van jou? Dit is een persoonlijke voorkeur op vele vlakken. Hecht je bijvoorbeeld waarde aan het contact ook nadat de pup mee naar huis gaat of heb je liever geen gesmoezel. Wat vind je belangrijk voor de leefomstandigheden van de pups? De manier waarop honden gepresenteerd en gehouden worden zegt vaak veel over de punten die de fokker belangrijk of acceptabel vindt. Een ‘gezond’ nest is een breed begrip en op vele manieren te interpreteren. Wat betekent een gezonde pup voor jou en wat betekent dit voor de fokker? Vraag ook gerust welke punten belangrijk zijn geweest in de beslissing van het maken van een combinatie.

 

Een pup kiezen

Natuurlijk komt er dan het ultieme moment, de combinatie is goed, de fokker is prettig en het nest wordt (of is al) geboren. Een prachtig moment, al die woelmuisjes in zo’n werpkist samen met mama. En dan begint een tijd van wachten, afhankelijk van welke keus je krijgt, welke pup er met jou mee naar huis gaat na 8 weken. Neem je verwachtingen mee met je keuze. Sommige fokkers doen een gedragstestje om te kijken welke karakters er bij welke mensen passen. Persoonlijke ervaring is dat je ‘het’ weet, er voelt een klik met het hondje en dat zal hem ook worden.

 

Veel mensen vinden hun weg naar een pup via het internet, websites met Border Collie eigenaren zijn er genoeg met alle mooie foto’s. Daar val je dan ook meteen als een blok voor een hond die jou aanspreekt. Vergeet de rationele besluitvorming niet en neem de voor jou belangrijke punten mee in de uiteindelijke beslissing. En vooral GENIETEN, van alle (voor)pret die je beleeft aan de eerste maanden van een nieuwe pup, dat eerste jaar vliegt zo voorbij!